maanantai 10. joulukuuta 2012

Joululahja-askarteluja.

Vapaaehtoisesti joululahjojen tekeminen itse on yksi loppuun asti harkitsematon teko. Jotenkin mielikuvissani se on "äkkiä hoidettu" ja helppoa kuin heinänteko.
Olishan se, jos olis kunnon välineet entuudestaan! Mulla ei ollut. Enkä voinut oikein ottaa ketään mukaan ostosreissulle hakemaan niitä kamoja, kun olisi lahjat paljastuneet.

Päätin tehdä maailman parhaalle Prinsessalle, Tuusille, tyynyliinan Paitoja ennen tehneenä ajattelin sen olevan nopeaa ja simppeliä. Värin siirtäminen kankaalle olikin, mutta tekstisapluunan teko ei!

Mitä tarvitaan?
- 1 hemmetin hieno idea.
- Tekstimalli jolla haluttu teksti tulee. Itse halusin hienon fontin, jonka sitten metsästin netistä (dafont.com) ja siirsin käsin paperille.
- Sapluunamateriaali.
- Mattoveitsi (tai katkoteräveitsi. Sama asia...)
- Alusta, joka kestää veitseilyn.

Tässä tulossa kruunun sapluuna. 

Vaikein osuus oli ehdottomasti sapluunojen teko. Oma vika, liikaa kunnianhimoa. Olisihan se kolmikantainen ja yksinkertainen ollut huomattavasti helpompi, ehkä lopputuloksessa myös reunojen osalta siistimpi, mutta ne mallit ja kuvat eivät missään kohtaa miellyttäneet silmää. Tuotakin kruunumallia etsin monta tuntia jotta sain tarpeeksi suurennettua sitä näytölle. Mikään piirtäjähän en ole. Edes mallista.
Sapluunoiden valmistusvaihe vei muutaman tunnin. Koukerokirjainten vahvistusteippaaminen sisältyi tähän aikaan.


Sapluunat valmiina. 

Seuraavassa vaiheessa tarvitaan:
- Kangasväriä
- Tyynyliina/muu kangas
- Suojaksi paperia tms. tyynyliinan sisään. HUOM! Ei saa aiheuttaa epätasaista pintaa
- Värin levittämiseen pensseliä, sutia, töpötintä. Minkä nyt sitten kokeekin omakseen.
- Maalarinteippiä.

Tungettuani tyynyliinan sisään kaikki löytämäni mainokset ja yhden kulahtaneen lakanan olin valmis sapluunoiden asetteluun. A-kirjainten sisäosien piperrysteippaaminen vaati tarkkuutta ja hermoja. Kaipasin pinsettejä!

Kangasväreinä mulla oli kolmea erilaista punaista ja kultaista. Värien nimet olivat oivallisesti Fire Truck, OMG Pink ja Cosmopolitan. Yksinään värit näyttivät silmääni kököiltä ja sekoittelinkin niitä hieman keskenään. Kultaista Cosmopolitaniin oli ehkä suosikkini. OMG Pink ja Cosmokin toimivat todella hyvin yhdessä. Fire Truck oli liian voimakas kummankaan kanssa sekoitettavaksi. Siksi käytinkin sitä eniten yksinään ja reunakoristeluissa.

Kaikki tekstit kankaalla.
Lopullinen tekstin painaminen kävikin todella nopeasti. Sapluunoiden sommittelu, värin taputtelu ja valmis! Yllä olevassa kuvassa näkyy miten sekoittelin värejä erillisellä alustalla ja siitä töpöttelin sitten kankaalle. 
Tyynyliina on silitystä vaille valmis. Kaiken kaikkiaan siihen meni yksi päivä, kun tätä ähersin. Osittain oma syy, sillä halusin tekstit tietynlaisiksi, kuvan myös. Ehkä joissain kohdissa olisi ollut tarpeen toisenlaiset valmistusmateriaalit. Kuten se, että korkkinen pannunalusta ei ole kätevä alusta sapluunan valmistuksessa. Keittiö täynnä korkkipurua! 


Valmis, silittämätön tuotos. 
Lopullisen tekstin rajat ympäröin vielä kangastussin avulla. Näin ollen teksti nousee hieman enemmän kankaasta ylös. Tussi on suht samaa pinkkisen sävyä, mitä tekstissäkin. Hetken kaipasin mustaa tussia, mutta sittenkin tuo pinkkinen on parempi. 

En tiedä olisiko tuota nykyistä sapluunapohjaani parempi joku kontaktimuovi. Sen alle tuskin vuotaisi samalla tavalla väriä. Tässä tuloksessa se ei niin haitannut, mutta jossain tarkemmassa sillä saattaa olla väliä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti