keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Taidetta elämään.

Kansallisteatteri julkaisi tänään facebookissa uuden ilmestyneen lehtensä.
Luettavissa täällä.

Kansallisteatterista on tullut muutaman vuoden aikana minulle hyvin tärkeä paikka. Olen saanut siellä suurimpia oivalluksiani ihmisyydestä, itsestäni ja inhimillisyydestä. Puhumattakaan tunteista. Niitä on herännyt ja syntynyt talon seinien sisällä useasti, mutta niitä on myös päätynyt ajatuskoppaan pohdittavaksi. Tunteita ja niihin liittyviä käytösmalleja ja oletusarvoja on enemmän kuin kerran päätynyt erilaisiin kirjoituksiin ja myös omaan toimintaani.

Mika Myllyahon pääkirjoituksessa olevat Kymmenen Teesiä Taiteesta tulevat kuin tilauksesta. Tässä se on. Kaikki se, millä voin kertoa tästä eteenpäin ne asiat teatteritaiteen merkityksestä minulle. Tokihan on niin, että on asioita, joita teatterin elämäntapaa elävät ihmiset noudattavat ja pitävät sisällään. Mika Myllyaho teki niistä nyt julkista totta. Näistä puhutaan kuitenkin paljon teattereiden sisällä, koulutuksissa, tekijöiden kesken - osa tietoisesti ja osa alitajunnan kautta toisilla sanoilla.


KYMMENEN TEESIÄ TAITEESTA
Mika Myllyaho - Kansallisteatterin lehti 1/2013

1. Taiteen tekeminen on valinta. 

2. Taiteen tekeminen kertoo sellaisesta maailmankatsomuksesta, jonka pyrkimyksenä on maailma ja ihmisten ymmärtäminen ja kunnioittaminen. 

3. Taide antaa ihmiselle tietoa, jota ei ole saatavissa mistään muulta. 

4. Taide syväluotaa ihmisen sisintä. 

5. Taide auttaa ihmistä muistamaan oman osansa eläinkunnan jäsenenä, ei omistajana. 

6. Taide avaa tirkistysaukon toiseen todellisuuteen. 

7. Taide ei ole vallan väline. 

8. Taiteen tehtävä ei ole tuomita. 

9. Taide ei käytä ketään hyväkseen. 

10. Taidetta ei tehdä rahan vuoksi. 


Voin allekirjoittaa jokaisen kohdan. En ehkä ole taiteilija, enkä koulutettu ymmärtämään taiteen hienouksien nyansseja jokaisella taiteen alueella, mutta olen valintoihin kykenevä ihminen. Olen valintani tehnyt ja siinä samalla hurahtanut taiteeseen, sen monimuotoisuuteen ja sitä kautta esiintyvään kauneuteen kaiken pahuuden, ilkeyden, rumuuden ja tumman materian keskellä.

Kiitos Mika Myllyaho.

Nyt, kun olen pakotetusti enemmän taiteen kokijan roolissa kuin tekijän saappaissa, olen löytänyt tästä kaikesta sen suunnan, johon itseäni kehittää taiteen poluilla. Mitkä osa-alueet ovat niitä, joiden kehittämisestä tai edes ylläpitämisestä on iloa itselleni ja hyötyä tulevaisuudessa. Sitä en vielä tiedä löydänkö keinoja tähän. Oletan sen selviävän tulevaisuuden myötä - mikä itsestäänselvyys!1 kommentti: