torstai 17. lokakuuta 2013

Sosiaalisen median paine.

Tein Fanfestissa mielenkiintoisen havainnon. Ei tämä ihan uusi juttu ollut, mutta nyt vasta heräsin faktojen kautta tarkastelemaan asiaa.

Sosiaalinen media ei ole vain väylä pitää yhteyttä, vaan on muodostunut tänä päivänä asiaksi, jota ilman olevat putoavat pois valtavirran ulottuvilta. Ennen riitti että hallitsee vain se facebookin. Nyt pitää olla vähintään vielä twitter tai edes instagram ollakseen hip ja cool. Älypuhelin on ehdoton tai ei ehdi mukaan.

Itse en koe tästä niin suurta painetta, mutta mieleni kääntyi kasvavia sukupolvia kohtaan. Olen huolestunut!
Varsinkin kun kokoajan huudellaan taloudellisen taantuman ja globaalien likviditeettiongelmien kasvusta, on järjetön ajatus että olet totaalisen out ilman kaikkia sosiaalisen median kanavia.

Itse huomasin olevani täysin pihalla lempisarjani asioista kun en ollut koskaan käynyt lähelläkään tumblria. Nyt olen, enkä ymmärrä miksi. Kaipaan ehkä vähän sitä ysärimeininkiä missä oli vain se nettisivu ja siellä ehkä linkki toiselle nettisivulle. Kuvat levisivät niiden kautta ja mitään videopalveluita ei oikeastaan ollut. Joillain oli enemmän serveritilaa ja heidän sivuillaan oli videoita ja ne piti ensin ladata koneelle ja sitten vasta pääsi katsomaan niitä.

(www.lolcatz.com)


Nykyisin meno on paljon vauhdikkaampaa. Kun joku kirjoitus taikka kuva ehtii facebookiin se on jo viikon levinnyt muissa väylissä. Kuvakaappaukset, gif-animaatiot ja näiden yhdistely on uskomaton suo, johon uppoaminen vie mennessään.

Minulla on käytössä facebook, koska pidän sitä kautta myös yhteyttä ihmisiin. Twitter, jonka koen liian vauhdikkaaksi ja nyt se Tumblr-tili, joka on vauhdikkaampi ja valokin taitaa jäädä jälkeen siihen vauhtiin mikä tuolla on.

Mikä ero näillä kaikilla on? Facebookissa suurin osa on omilla nimillään, mutta siellä on selkeä viestisysteemi ja rajaton määrä tilaa kirjoittaa. Twitterissä on rajoitettu merkkimäärä, osa ihmisistä on nimimerkin takana, osa tileistäkin on feikkejä (no on fb:ssäkin kyllä). Twitterissä voi linkittää oman viestinsä sillä kuuluisalla hastagilla ("hästäkillä") osaksi laajempaa viesti- ja keskusteluketjua. Viestien tarkoitus olisi olla jotenkin lyhyitä ja napakoita, mutta suurin osa viesteistä on täynnä lyhenteitä, joita voi olla vaikea ymmärtää ilman sanakirjaa. Silti siellä leviää uutiset aika nopeastikin.
Tumblr taas on "blogipalvelu". Miksi lainausmerkeissä, no kun en pidä sitä bloggaamisena, että vain jaetaan toisten käyttäjien kuvia ja gif-animaatioita. Suosituimmat kuvat voivat tulla vastaan useita kertoja ja vielä pitkänkin ajan päästä. Silti kuvat uusiutuvat jo vuorokaudessa radikaalisti ja materiaalia on loputon määrä. Hästäkit ja ihmeelliset sanayhdisteet vain vilisevät silmissä kun yrittää pysyä edes kymmenen blogin sisällössä mukana.

Sitten on vielä pinterest, instagram, livejournal, reddit, youtube ja mitä näitä nyt onkaan! Puhumattakaan perinteisistä blogeista ja vielä harvinaisemmista, keskustelupalstoista. Lista on loputon!



Someähky on valmis. Miten tässä mukana pysyy kehittyvä nuori? Ei mitenkään ilman niitä välineitä. Miten näiden lasten vanhemmat? No niinpä niin. Aika pieni on se prosentti joka tietää hästäkin merkityksen. Risuaita se on, mutta mihin sitä käytetään? Mikä vitteri, tumb..häh?! Ainakin ihminen, joka ei pyöri pääkaupungin kuumottavassa nosteessa ja sen hektisyydessä. Se tavallinen perheellinen ihminen ei ehdi näiden vauhdikkaampien medioiden kyydissä, puhumattakaan ihmisestä jolla ei ole ad/hd-vauhtia ajattelussa. Itsekin pidän itseäni nopeana oppijana, mutta tässä menee se raja. Pysyäksesi sosiaalisessa mediassa kyydissä pitää siellä olla kokoajan! Aivan kokoajan!

Uskon vielä, että näitä some-palveluita on vielä lisää ja kokoajan luodaan uusia. Jo tämän kirjoituksenkin tekeminen saa aikaan ähkyn ja tekee mieli vetäytyä lotusasentoon istumaan ja meditoimaan. Juomaan teetä ja hengittämään raitista ilmaa. Downshiftaus on pientä tähän verrattuna!

Ennustan näiden kaikkien jälkeen, että tulevaisuudessa väliinputoajia ja syrjäytyneitä on enemmän. Heitä tulee sitä mukaa mitä sosiaalinen media vaatii enemmän. Ennen riitti kiusaamisen aiheeksi ettet tiennyt mitä telkkarissa tapahtui edellisenä iltana, tällä hetkellä mittasuhteet ovat jo järjettömät.

(http://scm-l3.technorati.com)


Voidaanko palata ajassa vaikka siihen aikaan kun tietokoneet olivat vielä uusi juttu ja puhelinmodeemilla kesti vartin päästä verkkoon. Oli vain se kiss.fm:n chatti, keskustelupalsta ja webringit. Kesti kolme tuntia käydä ne kymmenen sivua läpi ja se oli siinä.

Sanoo hän, jolla on kaksi selainta ja kaksitoista välilehteä auki, yksi niistä nettiradio, yksi tämä sivu.

Ei sillä, on sosiaalisessa mediassa hyviäkin puolia, en kiellä sitä ollenkaan. Liika on silti liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti